Browser niet ondersteund

Je gebruikt een oude browser die wij niet meer ondersteunen. Overweeg het gebruik van een moderne webbrowser zoals Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox voor de beste website-ervaring.

Uniek roosterdesign voor heringerichte voetgangerszone in Elsene
Elsene

Wat was de opdracht?

De cijfers spreken voor zich: met meer dan 30.000 voetgangers per dag staat de Elsensesteenweg in de top 3 van voetgangershotspots in Brussel, en dit ondanks het feit dat het grootste deel van de publieke ruimte er tot voor kort was voorbehouden voor Koning Auto. Onlangs is een stuk van de Elsensesteenweg – het gedeelte tussen de Naamsepoort en de Viaductstraat, via het Fernand Cocqplein – omgetoverd tot een autoluwe zone, waar voetgangers en fietsers het overdag voor het zeggen hebben en waar voorts enkel nog bussen passeren. De ACO-kanalen speelden een veel belangrijkere rol bij deze transformatie dan iedereen voor mogelijk hield.

Wat werd er voorgesteld?

De bouwheer wilde geen niveauverschillen tussen de gevels aan weerszijden van de straat – een zone van 13 à 15 meter breed. "Vandaar dat we de centrale verkeersas visueel wilden markeren, meer bepaald via de plaatsing van doorlopende kanalen aan beide zijden van de weg." Deze goten voeren dus niet alleen overtollig regenwater af, maar hebben ook een visueel-esthetische dimensie en een signaalfunctie (voor slechtzienden). Er is gekozen voor het Freestyle-concept van ACO, waarvan de gietijzeren roosters volledig op maat gefabriceerd worden op basis van een specifiek ontwerp van de klant. In dit geval zijn de roosters gepersonaliseerd met een design dat het beeld van houten planken oproept en dat zo het middeleeuws transport van hout tussen Brussel en de omringende dorpen in herinnering brengt.

Naarmate de tijd vordert, zullen de gietijzeren roosters progressief verweren en een roesttint aannemen, waardoor hun uitzicht nog sterker zal aanleunen bij dat van houten planken. “Voor het Fernand Cocqplein, dat louter fungeert als voetgangerszone, gingen we op zoek naar een discreter waterrecuperatiesysteem om de visuele uitstraling van het plein niet te verstoren. Sideline van ACO is uiterst geschikt voor dit type projecten. Bovendien maken de kanalen het eveneens mogelijk om bepaalde elementen te markeren, zoals het gedeelte tussen de bomen langs de gevels, waar ze het water afvoeren naar de watergoten van de beplanting en meteen ook de terrassen afbakenen. Ter hoogte van de fontein recupereert een grote Sideline alle ingebouwde besproeiing en voert ze het water af naar de technische ruimtes waar de pompen staan.”

Andere interessante projecten

ACO. we care for water