Browser niet ondersteund

Je gebruikt een oude browser die wij niet meer ondersteunen. Overweeg het gebruik van een moderne webbrowser zoals Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox voor de beste website-ervaring.

Unieke KWS-afscheider op maat voor rioolsanering
Mechelen

Wat was de opdracht?

Mihali Wegenbouw voerde in opdracht van Fluvius een rioolsaneringsproject uit aan de ring rond Mechelen, ter hoogte van Mechelen-Noord. Het regen- en afvalwater moest gescheiden worden. Enkel noodzakelijke werken voor het saneren van de riolering waren van toepassing. “Er moest geen buffer of infiltratiecapaciteit voorzien worden in het regenwaterafvoerstelsel”, aldus Ine Schockaert, projectingenieur bij het betrokken studiebureau Evolta. “De enige voorwaarde waar de KWS-afscheider moest aan voldoen was het te behandelen debiet dat moest kunnen verwerkt worden, gebaseerd op de maximale pompcapaciteit van de pompput die er naast ligt. De moeilijkheid was in deze situatie wel dat de aan te sluiten regenwaterbuizen (diameter 1.200 mm) vrij diep lagen en de KWS-afscheider dus ook vrij diep moest worden geplaatst. Er waren dus extra aanpassingen noodzakelijk om dit te kunnen realiseren.”


Een bijkomend voordeel bij dit type afscheider is de eenvoudige reiniging van de uitneembare filter zonder vooraf de installatie te moeten ledigen.


Wat werd er voorgesteld?

Initieel kreeg ACO de vraag om een KWS-afscheider te voorzien met een capaciteit van 125l/s. “We dienden een voorstel in van een constructie in beton, maar dan veranderde de vraag naar een afscheider met een capaciteit van 165l/s”, verduidelijkt Rony Verbuyst. “Indien we zo’n groot type afscheider uit beton maken, zouden we met een heel grote bouwput te maken krijgen en met een viertal onafhankelijke putten die aan elkaar geschakeld moesten worden. Dat was in dit project, gezien de beperkte werkruimte, geen optie.” Daarom besloot ACO te gaan voor een afscheider uit glasvezelversterkt kunststof (GVK), de Oleopator G NS200.

Rony Verbuyst: “Met slechts één put op een kleine oppervlakte levert deze uitvoering een groot voordeel op. Bovendien vinden de in- en uitlaat zich op een diepte van ongeveer 3 m en dat kan je met gewone kunststof niet uitvoeren. Een bijkomend voordeel bij dit type afscheider is de uitneembare filter. Die kan op ieder moment gereinigd worden terwijl de afscheider gewoon in bedrijf blijft. Net als onze andere afscheiders werd ook dit uniek exemplaar geleverd met een passende deksel in de klasse D400. Dergelijke deksels kunnen we voorzien voor alle soorten belastingen.”

Technische tekening


De 13 m lange afscheider werd geplaatst op een diepte van 6 m.


Andere interessante projecten