Browser niet ondersteund

Je gebruikt een oude browser die wij niet meer ondersteunen. Overweeg het gebruik van een moderne webbrowser zoals Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox voor de beste website-ervaring.

Ultraperformante vetafscheider voor winkelcentrum Médiacité
Luik

Winkelcentrum Médiacité in hartje Luik werd onlangs uitgerust met een nieuwe vetafscheidingsinstallatie van ACO, ter vervanging van de vorige, die verouderd was. Dankzij de vlotte samenwerking tussen bouwheer CBRE, ACO en aannemer BIMG verliep dit renovatieproject vlekkeloos, met een uiterst kwalitatief eindresultaat als gevolg.

Wat was de opdracht?

Een broodnodige opknapbeurt

De vorige installatie, die dateerde uit 2009, vertoonde tekenen van slijtage die ernstige problemen veroorzaakten. Na vele jaren trouwe dienst was de vetafscheider in slechte staat, met lekken en defecten in de pompen. Bovendien vertoonde de zuigleiding, die van de zuigwagen naar de vetafscheider was getrokken, gebreken en was ze gedeeltelijk vernauwd, waardoor een efficiënte lediging onmogelijk was geworden.

"Het was dus dringend tijd om de installatie te upgraden, met een nieuwe afscheider en een nieuw pompstation", vertelt Samuel Chabotier, Technical & Facility Manager bij CBRE. Naast het renovatieaspect was de tweede pijler van het project de verbetering van de toegankelijkheid van de installatie om het benodigde onderhoud minder complex te maken.

Het bestaande pompstation kon niet meer optimaal functioneren door de infiltratie van vet en vervuild afvalwater. De bouwheer kwam bijgevolg aankloppen bij ACO, met de vraag om een snelle oplossing op maat te voorzien: "We hadden al eerder samengewerkt met ACO, waarbij we de kans kregen om de doeltreffendheid van hun oplossingen op verschillende werflocaties te observeren. We aarzelden dus niet om opnieuw een beroep op hen te doen."


"Gezien de gebrekkige toegankelijkheid kozen we voor een gesegmenteerde vetafscheider, meer bepaald het Lipujet-P-RAP-model.”

Philip Van Puyvelde, Senior Project Manager bij BIMG


Wat werd er voorgesteld?

Een oplossing op maat

Om te beslissen wat de beste aanpak was om aan de eisen van de bouwheer te voldoen, ging een ACO-team ter plaatse en keerden ze nadien nog eens terug met een medewerker van aannemer BIMG: "Gezien de gebrekkige toegankelijkheid kozen we voor een gesegmenteerde vetafscheider, meer bepaald het Lipujet-P-RAP-model. Bovendien konden we rekenen op de steun van ACO, wiens technisch en installatieadvies altijd constructief en van onschatbare waarde is", zegt Philip Van Puyvelde, Senior Project Manager bij BIMG. "We moesten de afscheider en het pompstation vervangen, evenals een deel van de zuigleiding, zonder de bedrijfswerking (of keukenactiviteiten) te onderbreken. Dit was een extra uitdaging, maar wel een die gemakkelijk kon worden aangegaan met een dergelijke kwaliteitsoplossing", legt hij uit.

Het Lipujet-P-RAP-model is ontworpen en geproduceerd met behulp van geavanceerde technologie en onderscheidt zich door zijn segmenten, die gemaakt zijn van rotatiegegoten PE (in plaats van gelast PE). Bovendien kunnen de verschillende onderdelen dankzij de modulaire constructie gemakkelijk binnengebracht worden door een deur met standaardafmetingen. Vervolgens worden ze waterdicht geassembleerd, wat heel wat tijdswinst oplevert en de kosten bij renovatiewerkzaamheden aanzienlijk beperkt.

"De Lipujet-P-RAP-vetafscheider onderscheidt zich ook door zijn gebruiks- en onderhoudsgemak: hij is uitgerust met een intern hogedrukreinigingssysteem, dat onaangename geurtjes tijdens het ledigen voorkomt. Bovendien kan het systeem operationeel blijven tijdens het ledigen, zodat de keukenactiviteiten niet onderbroken hoeven te worden. Tot slot is dit ledigingsproces ook volledig geautomatiseerd dankzij de sturingskast", legt Frank Lenaers, Area Manager bij ACO, uit.


“Ik werk nu al meer dan 40 jaar samen met ACO en heb altijd kunnen rekenen op hun betrouwbaarheid en beschikbaarheid.”

Philip Van Puyvelde, Senior Project Manager bij BIMG


We blikken terug

Een betrouwbare partner: de sleutel tot een vruchtbare samenwerking

Philip Van Puyvelde wijst ook op de betrouwbaarheid van de oplossingen van ACO, waarmee hij al samenwerkt sinds het begin van zijn carrière: "Ik werk nu al meer dan 40 jaar samen met ACO en heb altijd kunnen rekenen op hun betrouwbaarheid en beschikbaarheid. Van ontwerp tot onderhoud: ze zijn altijd behulpzaam en kunnen steevast kwalitatief advies verschaffen. Ook hun leveringsservice is onberispelijk." Een geweldige erkenning voor de fabrikant, die er een erezaak van maakt om voor elk project de meest geschikte oplossing te leveren.

Ook bouwheer CBRE heeft alleen maar lovende woorden voor het efficiënte werk van ACO en BIMG: "Ze zaten allebei op dezelfde golflengte en hebben de werken uiterst professioneel in goede banen geleid. Ik kan ze alleen maar aanbevelen", besluit Samuel Chabotier.

Andere interessante projecten