Browser niet ondersteund

Je gebruikt een oude browser die wij niet meer ondersteunen. Overweeg het gebruik van een moderne webbrowser zoals Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox voor de beste website-ervaring.

ACO sponsstad voor wegen
ACO Green City - Openbare ruimte

Deze innovatieve benadering binnen de ACO sponsstad is ontworpen om optimale groeiomstandigheden te bieden voor stadsbomen en tegelijkertijd regenwater efficiënt te beheren. Dit systeem creëert een groot volume aan wortelruimte voor bomen zonder de bovengrondse infrastructuur te beschadigen.

De ondergrondse laag van grof steenslag gecombineerd met een speciaal boomsubstraat, vormt een robuuste skeletstructuur die voldoet aan de technische eisen van wegconstructies en tegelijkertijd biedt het een poreus systeem voor gezonde wortelgroei.

Regenwater wordt zo lokaal opgevangen en opgeslagen in de ondergrondse lagen. Dit water is beschikbaar voor bomen tijdens droge periodes, wat hun gezondheid bevordert en hun rol als natuurlijke airconditioning versterkt.


Hoe wordt de ondergrondse laag opgebouwd?

Een grof stenen skelet zorgt voor de nodige lastoverdracht. Holtes tussen de stenen van de onderbouw, gevuld met fijnkorrelig substraat, voorzien de bomen ook in droge periodes van water. Een positief neveneffect is dat er grote hoeveelheden water in het wortelstelsel en de omliggende bodem kunnen worden opgeslagen.


Hoe pakken we dit aan?


Afvoerputten

Voor het zuiveren van het regenwater


De Combipoint afvoerputten bezitten een afsluiter waarmee men de toevoer naar boomgroeiplaatsen en infiltratiezones kan afsluiten.
Het zoute water wordt vervolgens afgevoerd naar het riool, zodat stadsbomen en planten beschermd blijven.

Ontdek het gamma

Dries Aerts

“In de winter is zout een onzichtbare vijand voor stadsbomen”

Dries Aerts
Project Manager ACO Green City

In de winter kan regenwater echter een probleem vormen door de hoge zoutconcentratie die ontstaat door strooizout.
Dit kan schadelijk zijn voor stadsbomen en ander groen, waardoor bladeren verkleuren, wortels uitdrogen en bomen uiteindelijk afsterven.

Daarom integreert ACO in haar Combipoint afvoerputten een afsluiter waarmee men de toevoer naar boomgroeiplaatsen en infiltratiezones kan afsluiten.
Het zoute water wordt vervolgens afgevoerd naar het riool, zodat stadsbomen en planten beschermd blijven.

Dit systeem helpt regenwater efficiënt te benutten zonder risico op verzilting van de bodem.


Hoe werkt het?


Zomermaanden -
het begint te regenen

Regenwater van de stoep: het water stroomt in het riool en verzamelt zich tot aan het uitstroomniveau van de aangesloten afvoerbuizen.

Regenwater van de straat: het water stroomt in het riool en verzamelt zich tot aan het niveau van de afvoersleuven van de aangesloten afvoerdoos.

Zomermaanden -
de neerslag houdt aan

Regenwater van de stoep: het waterpeil in de schacht stijgt gestaag en stroomt via de aangesloten deelafvoerbuizen rechtstreeks naar de ondergrondse lagen.

Regenwater van de straat: het waterpeil in de schacht stijgt en stroomt door de openingen in de uitlaatdoos direct in de aangrenzende diepe bedding en sijpelt via de bodempassage in de ondergrondse lagen.

Zomermaanden -
zware neerslag

Regenwater van de stoep: wanneer de ondergrondse lagen verzadigd zijn, stroomt het via de afvoerbuizen terug in de schacht en stroomt het via de geïntegreerde bypass naar het riool. Dit voorkomt terugstroming naar het oppervlak.

Regenwater van de straat: het eerste spoelwater wordt gereinigd via de bodempassage in de verdiepte bedding. Eventueel later verzameld water wordt via de geïntegreerde bypass in de uitstroomkast direct naar de ondergrondse lagen geleid.

Wintermaanden -
sneeuwval/smeltwater

Regenwater van de stoep: het chloridehoudende regenwater wordt via de inlaatschacht verzameld, stijgt naar de bodem van de buis en wordt vervolgens via de open scheidingsklep afgevoerd naar het riool.

Regenwater van de straat: het waterpeil in de schacht stijgt tot de hoogte van de buisbodem van de rioolaansluiting en stroomt via de geopende scheidingsklep rechtstreeks het riool in.

2 modellen afvoerputten voor een doordacht regenwaterbeheer

Modulair systeem voor voet- en fietspaden

Het regenwater dat zich verzamelt, wordt selectief via het rooster van de Combipoint afvoerput (1) of via het extra inlaatmondstuk (2) naar het riool geleid.

De eerste zuivering vindt plaats in de bladvanger (3). Vervolgens stijgt het water in de afgesloten schachtconstructie, waardoor fijne deeltjes in het onderste natte slibbekken (4) kunnen bezinken.

Tijdens de zomerperiode is de geïntegreerde scheidingsklep (5) voor de rioolaansluiting gesloten. Regenwater stijgt op naar de aansluiting voor de afvoerbuis (6) en stroomt van daaruit naar de verdeellaag van de sponsstad.

Als de sponsstad verzadigd raakt en in de straatgoot terechtkomt, voorkomt de overloop (7) dat het water terugstroomt naar de oppervlakte – de bypass voert direct af naar het riool. In de late herfst en lente moeten de bladvanger worden proper gemaakt en het natte slib worden verwijderd.

Modulair systeem voor parkeerzones en wegen

Verontreinigd regenwater wordt via het rooster (1) naar de Combipoint-straatafvoer geleid. De eerste zuivering vindt plaats in de bladvanger (2). Vervolgens stijgt het water op in de gesloten schachtconstructie, waardoor fijne deeltjes zich in het onderste natte slibbekken (3) kunnen nestelen. Tijdens de zomerperiode is de geïntegreerde scheidingsklep (4) voor de rioolaansluiting gesloten, waardoor het regenwater opstijgt en via de sleuven van de aangesloten ACO-uitlaatbox (5) naar het aangrenzende verhoogde bed stroomt.

De 30 cm diepe bodempassage die daar is aangelegd, reinigt het straatwater en stroomt de afvoerput in. Indien hevige regenval en een stijgend waterpeil in de verhoogde bedding overstorten, activeert de geïntegreerde bypass (6) in de uitstroomkast het regenwater en leidt het via buizen rechtstreeks naar de afvoerput. Het is belangrijk dat de eerste grote verontreinigingen (first flush) altijd door de bodempassage stromen.

In de late herfst en in de lente moet de bladvanger en het natte slib worden schoongemaakt en opgezogen.

Afvoerput met uniek bladrooster

In samenwerking met landschapsarchitectenbureau 3:0 heeft ACO een speciaal ontworpen Sponsstad rooster ontwikkeld voor duurzame afvoerputten. Het unieke design – een sierlijke, overlappende bladstructuur geïnspireerd op de Art Nouveau-stijl – combineert esthetiek met functionaliteit.

Bij het ontwerp stonden twee belangrijke doelen centraal: het bewust maken van het publiek over stedelijke waterproblematiek én het voorkomen dat schadelijke stoffen in de wortelzones van bomen terechtkomen. Dit innovatieve inlaatrooster is exclusief beschikbaar voor Sponge City-projecten en leverbaar in zowel een tray- als gootuitvoering.

Het oppervlak van het rooster is op natuurlijke wijze afgewerkt – volledig zonder chemische coatings zoals dompellak of kathodische dompellak. Dit maakt het rooster bijzonder milieuvriendelijk en veilig voor de boomwortels in stedelijke omgevingen.