Browser niet ondersteund

Je gebruikt een oude browser die wij niet meer ondersteunen. Overweeg het gebruik van een moderne webbrowser zoals Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox voor de beste website-ervaring.

Discrete afwatering draagt bij tot bijzondere esthetiek hoofdzetel BNP Paribas Fortis
Brussel

Brussel heeft er sinds kort een iconisch gebouw bij. Het nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis is met zijn organische vorm en witte gevelkolommen een blikvanger van formaat. De gedurfde architectuur bracht ook de nodige technische uitdagingen met zich mee. ACO ontwikkelde voor de afwatering langs de gevels en draaideuren discrete afvoergoten op maat.

De nieuwe hoofdzetel van BNP Paribas Fortis op de Warandeberg springt al van ver in het oog.Met negen bovengrondse en vijf ondergrondse verdiepingen is het gebouw goed voor 100.000 m2 en 4.100 werkposten. Het imposante complex heeft verschillende ingangen, die bijna allemaal leiden naar twee binnenplaatsen en naar het atrium, van waaruit alle kantooroppervlakten bereikbaar zijn.

Wat was de opdracht?

Om gebruikers en bezoekers optimaal te kunnen ontvangen, is een goede afwatering van het domein cruciaal. Daarvoor deed het ontwerpteam beroep op ACO om de oplossing voor de afvoergoten langs alle gevels uit te werken. “Het opvallendste kenmerk van dit unieke kantoorgebouw zijn de gebogen gevels. Heel het project is gebaseerd op deze curve”, vertelt Tom Snackaert, Project Engineer bij ACO. “Een bijkomende bijzonderheid zijn de draaideuren die langs de buitenpatio’s geplaatst zijn. Ons technisch team kreeg de uitdagende opdracht om discrete afvoergoten te leveren die perfect aansluiten op zowel de gevels als de draaideuren.”


“De radius van de gevels en draaideuren is overal verschillend, waardoor we de afwatering alleen met maatwerk konden oplossen.”

Maxime Dubois, Valens (Eiffage)


Wat werd er voorgesteld?

Het was hoofdaannemer Valens (Eiffage Benelux) die bij ACO aanklopte om de afwatering te verzorgen. “Het architectenteam stond erop om ook de kanalen de gebogen vorm van de gevels te laten volgen”, vertelt Maxime Dubois van Valens. “De radius van de gevels en draaideuren is overal verschillend, waardoor we dit alleen met maatwerk konden oplossen.”

ACO tekende in samenspraak met Valens gedetailleerde plannen uit, waarbij elke afvoergoot een radius kreeg perfect in lijn met de plek waar ze geplaatst moest worden. “Op bepaalde locaties konden we wel werken met rechte afvoergoten. Daar hebben we onze Euroline Discreet inox afvoergoten toegepast. Alle gebogen elementen zijn voorzien van gelaste profielen om ze naadloos te laten aansluiten op de rechte stukken”, aldus Tom Snackaert.

We blikken terug

Geslaagde samenwerking

De firma Leidgens stond in voor de plaatsing op de werf, wat gezien de vele elementen op maat best een huzarenstukje was. “Om de plaatsing tot een goed einde te brengen was het van doorslaggevend belang dat ACO zich kon baseren op de gedetailleerde plannen van de gevels en draaideuren”, vertelt Bertrand Thonus van Leidgens. “ACO heeft prima werk geleverd bij de productie en ook de levering is vlekkeloos verlopen. Dat heeft ervoor gezorgd dat de plaatsing relatief vlot is gegaan, ook al was het een precisiewerkje om alle goten perfect te laten aansluiten.” “De onregelmatige ondergrond maakte het er niet eenvoudiger op, maar we zijn tevreden over het resultaat en de geplaatste producten”, kan Maxime Dubois bevestigen.

“Bij een project als dit is het van uitermate belang dat alle goten op maat tot op de millimeter nauwkeurig vervaardigd zijn. Als de radius ook maar één graad afwijkt, krijg je immers een opening tussen het kanaal en de gevel en dat is uiteraard niet de bedoeling. Leidgens kon ook tijdens de bouwfase steeds bij ons terecht voor advies. Dankzij de goede samenwerking en ons vakmanschap creëren onze discrete afvoergoten een esthetische meerwaarde voor het kantoorgebouw”, aldus Jürgen Kayser, Project Engineer bij ACO.

Ervaring en vakmanschap

ACO is met deze afvoergoten op maat niet aan zijn proefstuk toe. Ook voor onder andere de vernieuwde stationsomgeving in Bergen en het shoppingcenter Docks in Brussel ontwikkelde ACO al gebogen elementen. “We konden teren op onze ruime ervaring maar de grote schaal maakte dit toch tot een bijzonder project. In totaal gaat het toch over meer dan 500 lopende meters aan afvoergoten. We zijn dan ook heel fier dat we kunnen bijdragen aan de esthetiek van deze prachtige eyecatcher in de hoofdstad”, besluiten Tom Snackaert en Jürgen Kayser.

Andere interessante projecten