Browser niet ondersteund

Je gebruikt een oude browser die wij niet meer ondersteunen. Overweeg het gebruik van een moderne webbrowser zoals Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox voor de beste website-ervaring.

Is het nu roestvrij of roestvast staal? En wat is het verschil tussen AISI 304 en 316?

Austenitisch

Het best gekende en meest gebruikte roestvrij staal type is deze onder de benaming austenitisch. Naast chroom (bijv. 18 %) bevatten ze nikkel, dat zorgt voor een zogenaamde austenitische structuur. De goede corrosieve eigenschappen worden gecombineerd met excellente mechanische eigenschappen. Daarom geldt dit roestvrij staal als ideaal voor gebruik rond zwembaden en in de algemene voedingsen chemische industrie.

AISI 304/1.4301 & 316/1.4404

Naast een opdeling in types kent RVS van land tot land zijn eigen benamingen en classificatiesystemen (zie tabel hieronder). In ons land wordt meestal de Amerikaanse benaming en classificatie (AISI = American Iron and Steel Institute) gebruikt, gevolgd door een nummer. Soms beschrijft men de Duitse of Europese classificatie. ACO biedt binnen het type austenitisch roestvrij staal standaard AISI 304 en AISI 316 aan.

AISI 304/1.4301 is de meest toegepaste soort RVS voor algemene doeleinden. Het bevat 18 à 20 % chroom en 8 à 10,5 % nikkel. Door het lage koolstofgehalte is het weinig gevoelig voor vrijkomende koolstof bij het lassen.

AISI 316/1.4404 staal bevat naast chroom en nikkel 2 à 3 % molybdeen en is bovendien gestabiliseerd door titaan. Hierdoor heeft het een betere corrosieweerstand dan AISI 304, in het bijzonder tegen chlorides.

De verschillende soorten afwerkingen van roestvrij staal
gebruikt door ACO

Het proces van snijden, vormgeven en lassen van roestvrij staal veroorzaakt onzuiverheden aan de oppervlakte van het materiaal, indien er niet de juiste actie wordt ondernomen dan zal het materiaal beginnen te corroderen. Daarom is het belangrijk dat roestvrij staal na de productie wordt behandeld met de juiste oppervlaktebehandeling zodanig dat volledige corrosieweerstand wordt verzekerd. Door het beitsen, onderdompelen in een bad van zuren, te gebruiken als primaire oppervlaktebehandeling, kan de corrosiebestendigheid van roestvrij staal volledig worden hersteld in de oorspronkelijke toestand, waardoor een lange en betrouwbare levenscyclus wordt gecombineerd met de vereiste esthetische uitstraling. Ook het bevorderen van het esthetisch aspect is belangrijk bij roestvrij staal.

De meest voorkomende vormen van oppervlaktebehandeling zijn:

Door de warmte-ontwikkeling die bij het lassen ontstaat, kan er op het roestvrij staal interkristallijne corrosie ontstaan. Om de originele corrosieweerstand van het roestvrij staal te herstellen, dient men het te beitsen. Hiervoor worden de elementen in een bad van zuren ondergedompeld. Dit zuur bevat o.a. fluorwaterstof en salpeterzuur. De duur van de behandeling is afhankelijk van de diepte van de corrosie, het type zuur en de temperatuur ervan. Na de behandeling dient men de elementen grondig te spoelen met water. Het beitsen kan ook lokaal met pasta gebeuren. Dit is een goedkopere doch minder grondige oplossing. Het risico op corrosie is ook groter.

Alle ACO afwateringsproducten worden gebeitst door onderdompeling in baden met zuur. Dit is een fundamentele vereiste voor het verwijderen van ijzeren ingebedde deeltjes die door het fabricageproces werden veroorzaakt en ook voor het herstellen van de door het lasproces aangetaste chroomzones. ACO heeft één van de grootste en meest geavanceerde beitsinstallaties in Europa die de optimale corrosiebestendigheid van onze producten garandeert.

Polijsten is het mechanisch schuren van het oppervlak. Bij de inox rooster- en sleufgoten zijn de omlopende bovenboorden gepolijst. Dit gebeurt met schuurpapier met korrel 240.
Op aanvraag kunnen andere onderdelen, zoals de geperforeerde roosters, met fijnkorrel gepolijst worden. De korrelmaat is dan 360.

Bij de ACO afvoerkanalen voor de voedingsindsutrie worden de omlopende bovenranden, omwille van het esthetisch aspect, gepolijst. Nadien worden deze randen, ter bescherming tegen inbouwschade, met tape afgeplakt. De tape mag slechts na afwerking van de werf verwijderd worden (om bijvoorbeeld epoxyresten op de randen tegen te gaan).

Na het beitsen worden de elementen ondergedompeld in een elektrolytische vloeistof, waarbij er aan de elementen een anode pool is vastgemaakt. Dit proces wordt gekenmerkt door een selectieve aanval op het oppervlak van de componenten waardoor opstaande ruwheid bij voorkeur wordt opgelost en een geleidelijk gladder, helderder oppervlak zal opleveren. Alle hygiënische maasroosters worden standaard elektrolytisch gepolijst.

Producten uit roestvrij staal

De nieuwe ShowerDrain S+ douchegoot staat helemaal in het teken van eenvoud. Verrassend slim, onderhoudsvriendelijk en puur sierlijk. In een leven waar alles ingewikkeld lijkt, is streven naar eenvoud in producten waardevol.

Ontdek het gamma

TopTek SS zijn tegeldeksels uit roestvrij staal, geschikt voor tegels in diverse diktes en tot een belastingsklasse van C 250. Ze hebben een dubbele afdichting en zijn reuk- en waterdicht verschroefd d.m.v. inox bouten, Zelfuitlichtende hef-/bedieningssleutels zijn inbegrepen.

Ontdek het gamma

Easyflow+ is een vloerafvoerput uit polypropyleen (PP) met een inliggend designrooster uit roestvrij staal of met een betegelbaar opzetstuk. De uitneembare sifon vergemakkelijkt het onderhoud.

Ontdek het gamma

Inox buizensysteem dat gebruikt wordt in keukens. Het staat in voor de afvoer van het afvalwater naar de vetafscheider. Het is hygiënisch, brandveilig en bestand tegen knaagdieren. Het push-fit systeem en het lichte gewicht dragen bij tot een eenvoudige en snelle montage.

Contacteer ons voor meer informatie

Europoint is een handige, modulaire afvoerput uit polyesterbeton. Ideaal voor onder het waterkraantje op het terras of als afvoer van de regenpijp aan de carport of garage. Afhankelijk van de toepassing is het rooster te verkrijgen in inox, verzinkt staal of gietijzer.

Ontdek het gamma