Browser niet ondersteund

Je gebruikt een oude browser die wij niet meer ondersteunen. Overweeg het gebruik van een moderne webbrowser zoals Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox voor de beste website-ervaring.

18-03-2022

Een tuin die elk klimaat aankan? Met deze 5 tips lukt het

We kunnen er niet omheen: ons klimaat verandert drastisch. Felle regenbuien zorgen vaker voor overlast en onze zomers worden steeds heter en droger. En dat heeft een grote impact op onze tuin. Gelukkig kan je de gevolgen van de klimaatverandering inperken door je tuin klimaatbestendig te maken. Hoe dat precies werkt?
We helpen je graag op weg met vijf handige tips!

1. Verharden? Doe het doordacht

Wil je je tuin verharden? Of overweeg je een mooi terras of tuinpaden? Zorg dan voor een goed evenwicht. Een tuin die vooral bestaat uit tegels of andere verharding is niet de slimste keuze. Regenwater krijgt zo niet de kans om in de grond te dringen. Daarom bestaan er vandaag heel wat waterdoorlatende materialen. Zo kan je een licht terras met tegels combineren met steentjes in grindmatten, waterpasserende klinkers of grasdallen. Zo geniet je meteen ook van een mooie afwisseling in texturen en materialen. Bovendien gelden er regels over de oppervlakte die je mag verharden in je tuin. Vraag dit dus zeker eens na bij je gemeente.

2. Zorg voor koelte in je tuin

Het lijkt misschien evident, maar om lange periodes van hitte en droogte het hoofd te bieden, moet je de temperatuur in je tuin onder controle houden. Dat doe je door voldoende schaduw te creëren.

Zo wordt de tuin minder heet en droogt de bodem minder snel uit. Die hoef je bovendien minder te besproeien, waardoor je water bespaart. Het is ook interessant om een waterpartij in je tuin te voorzien. Die haalt de temperatuur in je tuin naar beneden. Water absorbeert namelijk warmte, verdampt en transporteert. Zo zorgt het voor extra koelte tijdens hete zomerdagen.

Aco 5tips Klimaatbestendige Tuin-2
Aco 5tips Klimaatbestendige Tuin-3

3. Meer groen, meer leven

Groen in je tuin is niet alleen mooi, het helpt ook tegen oververhitting. Bomen en planten vangen regenwater op en zorgen ervoor dat het vlot kan weglopen in de bodem. Maar ze verdampen het ook en koelen zo de lucht in je tuin. Als je er de plaats voor hebt, kies je best enkele grote exemplaren met veel bladmassa.

Die houden je bodem vochtiger waardoor je minder water moet geven. En geef toe, met mooie struiken en bomen breng je meteen meer leven en gezelligheid in je tuin. De aangename schaduwpartijen en koelte krijg je er gratis bij.

Einbau Infiltration Line Belgien

4. Infiltreer regenwater

We krijgen steeds vaker te maken met periodes van langdurige regenval. Dit regenwater is gratis. Waarom er dan niet je voordeel mee doen? Een infiltratiesysteem in je tuin is in dat geval de beste manier om dit kostbare water nuttig te gebruiken.

Daarvoor biedt ACO verschillende mogelijkheden aan. Zoals de Infiltration Line, een lijn met infiltratieblokken die je in een diepe sleuf ingraaft. De blokken vangen een hoeveelheid regenwater op, om het daarna langzaam weer af te geven aan de omgeving. Het systeem is niet duur en kan ook perfect gebruikt worden bij renovaties.

Bluestone Ingebouwd2

5. Zorg voor een optimale waterafvoer

Als je regenwater van het dak of terras rechtstreeks laat afstromen op je gazon, loop je het risico dat de bodem dichtslaat. Zeker bij zware buien waarbij er veel water op een korte periode valt. Zo krijgt de grond geen zuurstof meer en kunnen wortels van struiken of bomen beginnen rotten. Bovendien loop je het risico dat water je huis binnenstroomt. Om dat te voorkomen, voorzie je het best een degelijk afvoersysteem. Zoals afvoergoten naast je terras of aan schuiframen en een afvoerputje aan je buitenkraan. Die afvoergoten kan je trouwens perfect aansluiten op een infiltratiesysteem. Zo haal je echt het maximum uit gratis regenwater.