Hoewel een vrijstaand bad zeker en vast een eyecatcher kan zijn, wordt het toch steeds minder in overweging genomen. Het neemt veel plaats én het verbruikt veel water, de beslissing om te kiezen voor een douche is dus vaak snel genomen. Dat we dan kiezen voor een inloopdouche is evident, het is niet meer weg te denken uit onze badkamers én het einde van deze trend is nog niet in zicht.
En toch … vloeken we vaak als we de natte vloer moeten opkuisen ! Hoe kunnen we dit vermijden, 6 tips :
1. Let op je douchewand
Een douchewand tot aan het plafond is hip maar ook ideaal tegen opspattend water. Liever niet? Voorzie dan een wand van minstens 140 à 160 cm hoog, met een breedte van 90 cm.
2. Denk aan je afwatering
Het is raadzaam om tussen 1,5 en 2% helling te voorzien om een vlotte afwatering te bekomen. Kleine hoeveelheden water zullen anders niet wegvloeien. 1% helling wil zeggen 1 cm per meter verval. Plaats het klokputje of de douchegoot minimum 10 cm van de muur. Een douchegoot met een debiet van minstens 0.6.l/s is hier aangeraden. Hoe hoger het debiet hoe sneller het water wegloopt. Zeker bij een grote regendouche wordt een groter debiet aangeraden.
3. Vermijd plafond- of hoofddouches
Het geeft zeker en vast een ultiem spa- of wellnessgevoel maar het helpt uiteraard niet om je vloer droog te houden. De handdouche met stang blijft hier de betere oplossing. Let ook op de richting van je straal.
4. Ontkalk je douchekop
Regelmatig ontkalken is nodig om te vermijden dat de straal alle kanten uitgaat.
5. Onderhoud je douchegoot of klokputje
Wekelijks haartjes en zeepresten verwijderen zorgt ervoor dat het water beter wegloopt. Je opteert dus het best voor een douchegoot of afvoerputje met een sifon dat er gemakkelijk uitgehaald kan worden. Dit vergemakkelijkt de reiniging enorm.
6. Regel de druk van je water
Een éénvoudige manier die ook altijd werkt : regel de straal van je handdouches alsook je waterdruk. Zo bespaar je niet alleen water maar vermijd je ook spatten.