Browser niet ondersteund

Je gebruikt een oude browser die wij niet meer ondersteunen. Overweeg het gebruik van een moderne webbrowser zoals Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox voor de beste website-ervaring.

Een efficiënte afwatering van je terras: dit moet je weten

Plannen om een terras aan te leggen? Voorzie dan zeker afvoergoten. Die zorgen voor een betere en snellere afvoer van regenwater, bovendien slikken ze ook vlot poetswater. Dankzij het licht afhellend oppervlak voorkom je waterplassen op je terras. Waar moet je zoal rekening mee houden? Hier zijn onze beste tips!

1. Voor je begint: laat de grond uitzakken

Wacht na de bouw van je woning een paar jaar met het aanleggen van je terras. Zo vermijd je dat het gaat verzakken, met ongewenste plassen en scheuren tot gevolg. Kies meteen voor kwalitatieve materialen, die goed bestand zijn tegen weer en wind. Zo geniet je nog jaren van je terras.

Efficiente Afwatering Terras Aco Afvoergoten-5

2. Voorzie een degelijke onderbouw

De gestabiliseerde zandlaag moet genoeg gewicht aankunnen. Meestal volstaat een dikte van 20 cm. Moet de ondergrond ook auto’s kunnen dragen, dan heb je een dikkere, gewapende stabilisé nodig.

3. Laat het terrasoppervlak afhellen

Laat de tegels, stenen of klinkers van je woning afhellen in één helling. Hanteer daarbij een verloop van minstens één centimeter per meter. Waar het terras overgaat in je tuin, werk je de afvoergoot in over de volledige breedte. Plaats daarna een boordsteen of rij tegels of klinkers, zodat de goot stevig ingebouwd zit en het geheel mooi oogt.

4. Geen drempels? Zo voorkom je vocht in de muur.

Drempelloos bouwenis tegenwoordig erg populair. Denk maar aan verzonken schuiframen of het doortrekken van je binnenvloer naar buiten. Knap, maar zo komen er wel meer gootlijnen tegen de gevel te liggen om de slagregen op te vangen. Dat hoeft geen probleem te zijn. Zorg er wel voor dat het rooster op de afvoergoot onder het niveau van de waterkering ligt. Zo voorkom je dat er vocht in de muur dringt.

Efficiente Afwatering Terras Aco Afvoergoten-3

10. Bouw de juiste goten correct in

Afvoergoten met een hoogte van 10 en 6 cm komen het vaakst voor in de tuin. Diepere goten zijn doorgaans niet nodig bij particuliere woningen. Heb je voldoende ruimte, kies dan een hoogte van 10 cm. Ligt er al een bodemplaat of is de ruimte voor inbouw beperkt, dan kan je goten van 6 cm voorzien. Klinkerleggers gebruiken deze trouwens graag om makkelijk op klinkerhoogte te werken. Een goede raad: plaats goten nooit los tussen de klinkers, maar in een mortelbed of in gestabiliseerd zand.

11. Opgelet met bladeren

Afvoergoten maken het makkelijker voor jou om je terras te onderhouden. Hoe ga je te werk? Simpel, je giet gewoon een emmer water uit en trekt met een aftrekker alles de goot in. Ook de gootlijn vraagt weinig aandacht. Eén keer per jaar schoonmaken volstaat. Liefst na het vallen van de bladeren, want die kunnen de afvoer belemmeren en ondergrondse rioleringsbuizen verstoppen. Staan er veel bomen in de buurt, plaats dan een bladvanger met geurslot op de aansluiting van de gootlijn met de rioleringsbuis.

Graag meer info over een efficiënte afwatering van je terras, tuin of oprit? Raadpleeg de inspiratiebrochure, of bezoek een verkooppunt in je buurt voor advies op maat. Succes!

14-05-2020

Dit artikel kwam tot stand i.s.m. Livios. Klik hier.