Browser niet ondersteund

Je gebruikt een oude browser die wij niet meer ondersteunen. Overweeg het gebruik van een moderne webbrowser zoals Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox voor de beste website-ervaring.

29-08-2023

Hoe afwatering voorzien voor een voordeur, oprit, terras of tuin?
Ontdek efficiënte oplossingen die je hierbij helpen en maak werk van slim waterbeheer

Water is kostbaar. Wat gebeurt er met overtollig regenwater rondom je woning en in je tuin? Je laat het best op een goede manier afvoeren om het te hergebruiken, zodat het drinkwaternet minder belast wordt. Overtollig regenwater in je tuin laat je infiltreren in de bodem, om droogte en wateroverlast te voorkomen, het grondwater aan te vullen en het risico op hittestress te beperken. Ontdek efficiënte oplossingendie je hierbij helpen en maak werk van slim waterbeheer.

Slim omgaan met regenwater, een must

We kunnen er niet omheen: het klimaat verandert en ons weer wordt steeds extremer. Hittegolven en onweders komen vaker voor, periodes van droogte en wateroverlast wisselen elkaar af. Slim omgaan met regenwater is een must, want water is kostbaar en wordt almaar schaarser. Waarom zou je regenwater door de rioleringen laten weglopen, als je het kan hergebruiken of laten infiltreren in de bodem?

Waarom regenwater hergebruiken of laten infiltreren?

Door regenwater te hergebruiken, help je de druk op het drinkwaternet verlagen. Eerst moet het regenwater afgevoerd worden. Daarvoor voorzie je de nodige afvoergoten. Ga je voor een discrete oplossing, of spring je uit de band met een origineel design? De keuze is aan jou! Als je de afvoeren aansluit op een regenwaterinstallatie, kan je regenwater gaan hergebruiken.

Voor je tuin zijn er verschillende oplossingen die water opslaan en geleidelijk weer aan de bodem afgeven. Door het water geleidelijk te laten infiltreren, zorg je ervoor dat het grondwaterniveau op peil blijft.

Aco Waar Of Niet Thumb2.jpg

Waarom zou je regenwater door de rioleringen laten weglopen, als je het kan hergebruiken of laten infiltreren in de bodem?


Gully Inbouwvoorbeeld Infiltratieput

Hoe afwatering voorzien rondom je woning en in de tuin?

Met welke oplossing kan je efficiënte afwatering voorzien rondom je woning en in je tuin? Ontdek hieronder de mogelijkheden per toepassing of doorblader de brochure.

1. Afwatering aan de voordeur

Voor afwatering aan je voordeur bestaat er een afwaterende vloermat. De CleanBox is een handige vloerbak uit polyesterbeton met een stevige vloermat erin. Verwerk de vloerbak in de klinkers of tegels buiten en sluit hem aan op een afvoerbuis met diameter 110 mm. Hierlangs kan het water weg dat door de bovenliggende voetmat druppelt.

Als je de vloermat aansluit op een kiezelbed, kan het water dat hierin terechtkomt, infiltreren in de ondergrond. Zo help je voorkomen dat de riolering overbelast raakt.

2. Afwatering voor de oprit

Plaats je een verharding op je oprit, dan kan je kiezen voor afvoergoten of -putjes. Komt de afwatering op een plaats waar er met de auto over gereden wordt, dan heb je een product met belastingsklasse B125 nodig. Hiervoor kan je kiezen uit volgende mogelijkheden:

Lijnafwatering:

Met een lijnafwateringsgoot wordt regenwater of afvalwater opgevangen en snel afgevoerd zodat er geen hinderlijke waterplassen ontstaan. De afwatering gaat sneller dan bij puntafwatering door het grotere oppervlak van de roosters. ACO lijnafwateringsgoten vangen het water snel en efficiënt op en leiden het verder de afwateringsketen in. Ga je voor een rooster met origineel design, een rustieke look of een discrete sleufgoot? Verken het brede assortiment en vind je favoriet.

Puntafwatering:

Europoint: Europoint is een afvoerput uit polyesterbeton die je eenvoudig in elk type buitenverharding plaatst. Je kan hem combineren met een maasrooster in verzinkt staal, met een sleufrooster of met een Voronoï rooster. Aan jou de keuze.
Stel hier je afvoerput samen.

Een waterdoorlatende verharding:

Ga je een waterdoorlatende verharding aanleggen, dan kan je kiezen voor grasdallen of grinddallen.

  • Area: Dankzij deze grasdallen uit kunststof krijg je een berijdbaar grasperk. Op die manier leg je makkelijk een extra buitenparkeerplaats voor een wagen aan, zonder verharding.
  • Gravel Grid: Deze grindstabilisatiematten met honingraat celstructuur houden alle grindsoorten met een korrelgrootte van 3 à 16 mm goed op hun plaats.

3. Afwatering voor het terras

Idealiter laat je je terras zo’n twee centimeter per meter afhellen richting je tuin, waarbij je een afvoergoot voorziet op het laagste punt om het regenwater op te vangen. Steeds vaker wordt het terras het verlengde van de living. De tegels van binnen lopen drempelloos door naar buiten. In dit geval voorzie je best afwatering tegen de glaspartijen.

Bij een terras wordt er bijna nooit over de gootjes gereden en volstaan goten met een belastingsklasse A15. Je kan kiezen uit een breed gamma van afvoergoten of -putjes.

4. Afwatering voor de tuin

Het is een frustratie bij veel tuineigenaren: de ene periode regent het te veel, de andere te weinig. Maar je staat niet machteloos. Als je je tuin slim aanlegt, heb je er geen wateroverlast, sproei je minder en profiteer je van het verkoelende effect van je groen. Zo kan je regenwater opvangen in de bodem van je tuin, en het opgeslagen water gebruiken tijdens droge zomers. Met deze infiltratieoplossingen bouw je aan een klimaatvriendelijke tuin en ga je waterverspilling tegen:

  • Infiltration Line: Deze waterabsorberende infiltratieblokken laten regenwater onzichtbaar en veilig in de tuin wegsijpelen. Op die manier houd je overtollig regenwater ter plaatse vast waarna het in de bodem kan infiltreren.
  • Infiltra 2.0: Dit krattensysteem komt in de grond en kan een grote hoeveelheid regenwater opvangen. Eén krat heeft een buffercapaciteit van 205 liter water.
  • Gully: Deze infiltratieput vangt de regen op die terechtkomt op het dak van je pergola, aanbouw, carport of tuinhuis. Het niet vervuilde water laat je in de ondergrond dringen. Zo hoef je geen aansluiting op de riolering te voorzien in je tuin.

Ook grasdallen uit kunststof en grindstabilisatiematten zijn geschikte oplossingen voor je tuin. Omdat ze regenwater laten passeren naar de bodem vermijd je plasvorming en wateroverlast.