04-06-2025
Op het eerste zicht lijkt regenwater inderdaad proper. Maar zodra het de grond of het stadsoppervlak raakt, verandert dat. In een stedelijke omgeving komt regenwater in contact met allerlei vervuilende stoffen. Daardoor is het meestal niet meer geschikt om zomaar te laten infiltreren of af te voeren naar beken en rivieren.
In de stad stroomt regenwater vaak over verharde oppervlakken: daken, wegen, parkings, pleinen... En onderweg neemt het van alles mee, zoals:
- Fijn stof en roetdeeltjes uit verkeer en industrie
- Zware metalen (koper, zink, lood) van gebouwen of auto’s
- Olie- en brandstofresten
- Microplastics
- En zelfs zout die gebruikt worden in de winter
We noemen dat verontreinigd afstromend hemelwater. Als we dat zomaar laten infiltreren of lozen, kunnen we de bodem, het grondwater én de natuur ernstig schaden.
Geldt dat ook op een dorpsplein zonder auto’s?
Ja, zelfs op een rustig dorpsplein lijkt het misschien proper, maar ook daar raakt regenwater vervuild. Denk aan plastic, sigarettenpeuken, ... zelfs rubberdeeltjes van fietsen kunnen meekomen. Dus ook daar is het belangrijk om het water eerst te zuiveren voor je het laat infiltreren.
Is er dan geen wetgeving die dat verplicht?
Dat is een heel terechte vraag. We weten intussen dat regenwater in de stad vervuild raakt. Toch zijn er vandaag nog geen bindende regels die zeggen dat je het moet zuiveren voor infiltratie. De wetgeving focust voorlopig vooral op de hoeveelheid regenwater – hoeveel moet je bufferen of infiltreren niet op de kwaliteit. Er bestaan wel richtlijnen (zoals de code goede praktijk hemelwater), en sommige gemeentes stellen extra eisen. Maar er is nog geen algemeen, bindend kader. Bij ACO nemen we liever het voortouw.