Browser niet ondersteund

Je gebruikt een oude browser die wij niet meer ondersteunen. Overweeg het gebruik van een moderne webbrowser zoals Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox voor de beste website-ervaring.

29-11-2022

Hoe plaats je grindmatten?
Waar dien je op te letten bij het plaatsen van grindmatten of grinddallen? We tonen jou in dit artikel hoe het moet.

1. Afboording zone en voorbereiding van de ondergrond

Deze stap is zeer belangrijk. Het zal zorgen voor de verdeling van de krachten bij belasting. De installatie zal verschillen afhankelijk van je gebruik. Het uit te voeren grondwerk is immers verschillend naargelang je al dan niet van plan bent voertuigen te gebruiken.3. Installatieaanbevelingen volgens de belastingsklasse

Voor voetgangers- en voertuigverkeer

Zorg voor een gelijkmatige laag van 10 cm wit zand.

Voor zware belasting

Begin met een verdichte laag van 15 tot 25 cm steenslag (deze laag zorgt voor de nodige verkeersbestendigheid van het oppervlak en moet dus zeer zorgvuldig worden aangebracht) en werk vervolgens af met 4 tot 6 cm wit zand.


4. Het opvullen van de grindmatten

  • Vul de honingraatstructuur van de grinddallen met een hard grind met een korrelgrootte van 3 tot 16 mm.
  • Verdicht deze eerste laag en bedek deze vervolgens met 10 tot 20 mm extra grind dat bovenop de stabilisator moet worden aangebracht om de prestaties van het product te garanderen.
  • Egaliseer met een schop of hark. De laatste laag grind moet 1,5 tot 2 cm boven het oppervlak van de dallen uitsteken.
  • Een paar weken na de plaatsing raden wij aan het grind opnieuw te egaliseren en indien nodig meer grind toe te voegen.

Let op! Verkeer is alleen toegestaan op volledig gevulde platen.


5. Hoe je grinddallen onderhouden?

Hierbij enkele tips om de duurzaamheid van de grindmatten te garanderen:

  • Verwijder bladeren en ander vuil of plantenresten
  • Hark af en toe om het grind gelijkmatig te verdelen,
  • Voor een maximale levensduur moeten de grinddallen volledig worden bedekt met grind, en dien je indien nodig meer grind toe te voegen.
  • De grindmatten zijn UV- en vorstbestendig, zodat ze niet worden aangetast door het weer. Als het gesneeuwd heeft, laat dan een laagje sneeuw liggen (ongeveer 3 cm) en strooi er dan zout op, zodat er geen grind wordt verwijderd. Het zout zal de platen niet aantasten.

Andere interessante artikels