Browser niet ondersteund

Je gebruikt een oude browser die wij niet meer ondersteunen. Overweeg het gebruik van een moderne webbrowser zoals Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox voor de beste website-ervaring.

25-06-2023

Het onderzoeksteam van ACO ontwikkelt slimme irrigatieoplossingen die bomen in de stad helpen groeien
we care for trees

Met een onderzoeksproject op de eigen terreinen in Büdelsdorf test ACO innovatieve oplossingen uit. Zo groeien bomen met behulp van slimme irrigatietechnologie uit tot efficiënte natuurlijke klimaatsystemen, zelfs onder de zwaarste omstandigheden.

"Ons doel is een volledig automatische, optimaal gecoördineerde irrigatie, zodat stadsbomen een grote, schaduwrijke kruin krijgen en hun wortels zich optimaal kunnen ontwikkelen, zelfs in de moeilijkste bodem- en verkeersomstandigheden", zegt Axel Leybold, hoofd van ACO Smart Solutions.


"Ons doel is een volledig automatische, optimaal gecoördineerde irrigatie, zodat stadsbomen een grote, schaduwrijke kruin krijgen en hun wortels zich optimaal kunnen ontwikkelen, zelfs in de moeilijkste bodem- en verkeersomstandigheden"


Axel Leybold - ACO Smart Solutions


Automatische irrigatie met slimme sensortechnologie

De basis voor de testinstallatie is ACO Stormbrixx, een beproefd modulair infiltratiesysteem dat regenwater ondergronds kan opslaan en gecontroleerd kan laten wegsijpelen. Op het ongeveer 500 m² grote ACO-testterrein in Eiderhafen werden 260 ACO Stormbrixx-elementen van ongeveer 100 m³ ondergronds geïnstalleerd. "Voor ons ontwikkelingsproject hebben we de infiltratiegoten uitgerust met 64 sensoren die ons continu gegevens verschaffen over bodemvocht, waterniveau, temperatuur, luchtdruk, vochtigheid en andere factoren die van invloed zijn", aldus Axel Leybold.

We hebben nu 6 Noorse esdoorns geplant in een substraat in de infiltratiegoten. Het bevat voorbehandelde actieve kool, die vocht opslaat en als meststof dient. Het substraat en de koolstof komen uit de regio. Bovendien hebben we doorzichtige buizen geplaatst om de wortelgroei te kunnen observeren. Ook andere ACO-systeemcomponenten, zoals het “Stormclean regenwaterzuiveringssysteem”, de “Rain4me” regenwateropslagtank, putten en putdeksels, net als boombeschermingsroosters en grindmatten van ACO worden op de testlocatie gebruikt. Voeg daar nog vochtsensoren, pomptechnologie op zonne-energie en verschillende benaderingen van irrigatietechnologie in de wortelzone bij, en het resultaat is een slim ACO-boombeschermingssysteem dat optimale groei- en leefomstandigheden biedt. Het complete ondergrondse waterbeheer kan worden geregeld via een dashboard of smartphone. Het doel is om op basis van deze gegevens conclusies te trekken over de gezondheid van bomen, de invloed op evapotranspiratie en de CO2-opslag van een boom. Het microklimaat speelt daarbij een belangrijke rol. Verder moeten economische kerncijfers worden uitgewerkt die verband houden met de groei van een boom.


"We zien een enorme belangstelling voor dergelijke oplossingen in steden en gemeenten in heel wat landen."

Axel Leybold - ACO Smart Solutions


Bomen in de stad gezond laten groeien

"We zien een enorme belangstelling voor dergelijke oplossingen in steden en gemeenten in heel wat landen", gaat Axel Leybold verder. "Een pas geplante boom heeft ongeveer 5 jaar nodig om diep genoeg te wortelen en zichzelf te onderhouden. Met conventionele irrigatie kunnen de kosten oplopen tot 15.000 euro per boom. Wij willen eenvoudigere en goedkopere oplossingen leveren."

Bomen in de stad hebben het moeilijk: de leefomstandigheden zijn extreem op verharde bermen en in harde, dichte grond. Water- en luchtcirculatie worden belemmerd en er is weinig ruimte voor hun wortels. Bovendien hebben ze last van droogte en hitte , zelfs in Noord-Duitse steden. Neem nu Rendsburg: de boomtoppen van stadsbomen vertonen steeds meer dood hout: een gevaar voor voetgangers, fietsers en automobilisten dat tegen hoge kosten moet worden verwijderd. Steden in Sleeswijk-Holstein investeren miljoenen in hun bomenbestand om de levenskwaliteit in stedelijke gebieden te garanderen. De stad Kiel heeft bijvoorbeeld een boombeheerder in dienst genomen die fulltime bezig is met het beschermen of vervangen van bedreigde bomen in de stad. In Heide, Husum, Kiel en Lübeck worden ook testen uitgevoerd om uit te zoeken welke atypische boomsoorten uit andere klimaatregio's geschikt kunnen zijn voor de toekomstige vergroening van de stad.


Bomen in de stad hebben het moeilijk: de leefomstandigheden zijn extreem op verharde bermen en in harde, dichte grond.


ACO. we care for water

ACO is een watertechnologiebedrijf dat geeft om water. De intelligente afvoersystemen van ACO maken steeds meer gebruik van slimme technologie om regenwater af te voeren, op te slaan en te hergebruiken. ACO legt bij al zijn producten de nadruk op duurzaamheid, herbruikbaarheid en een lage CO2-voetafdruk. De ACO Groep is een internationaal familiebedrijf dat wereldwijd een van de marktleiders is op het gebied van watertechnologie. Het bedrijf werd in 1946 opgericht in Sleeswijk-Holstein en is nu als transnationaal netwerk actief in meer dan 50 landen. Wereldwijd wordt ACO gekenmerkt door een hoge mate van gedecentraliseerd ownership en expliciete regionale marktnabijheid.

Andere interessante artikels