Browser niet ondersteund

Je gebruikt een oude browser die wij niet meer ondersteunen. Overweeg het gebruik van een moderne webbrowser zoals Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox voor de beste website-ervaring.

Inbouw Afvoergoten ACO H & G

13-09-2021

Hoe plaats je afvoergoten met een rooster langs je tuin, terras of oprit?

Aan de slag: de plaatsing van roostergoten

Je roostergoten bij de hand? Prima! Om je goten te gaan plaatsen heb je ook een spade, een waterpas en gebruiksklaargestabiliseerd zand (of als je je stabilisé zelf aanmaakt: fijn wit zand en cement) nodig. Vervolgens kan je van start met je klus.

Goed om te weten: je kan afvoergoten integreren in diverse types verhardingen, van keramische tegels en kleiklinkers tot blauwe hardsteen. Bij polierbeton en grote, gegoten betonplaten moet je zeker uitzettingsvoegen voorzien.

Schermafbeelding-2021-09-13-om-10.13.52

1. Voorbereiding: sleuven uitgraven en gestabiliseerd zand aanbrengen

  1. Graaf het gedeelte uit waar je afvoergoten wil plaatsen.
  2. Breng een funderingslaag in beton of gestabiliseerd zand (C 12 / C 15) aan. Deze funderingslaag is best 30 cm breed en 10 cm hoog.
  3. Leg de afvoergoten goed vast in gestabiliseerd zand (stabilisé). De aansluiting op de riolering geldt als beginpunt. Let erop dat de roosters enkele millimeters lager komen te liggen dan je terras. De roosters moeten wat verzonken liggen in het terrasoppervlak. Een verschil van drie millimeter is voldoende. Op die manier kan al het hemelwater snel in het gootje lopen, zonder dat er plassen ontstaan.
  4. Steek eventuele graszoden af. Nadien kan je ze makkelijk terugplaatsen.
  5. Breng gestabiliseerd zand (stabilisé) aan. Maak de stabilisé (7 delen zand per deel cement) aan in een betonmolen en voeg een klein beetje water toe. Of ga aan de slag met gebruiksklaar gestabiliseerd zand.

2. De plaatsing van de goten


Verschillende aansluitingsmogelijkheden van de gootlijn op de riolering mogelijk dankzij de toebehoren

A. Verticale aansluiting via:

  1. Afvoergoot met ingegoten uitloop DN 100 - Ø 110 mm (familie Euroline roostergoten). Optioneel met geurafsluiter/bladvanger (2-delig), na plaatsing aan te brengen.
  2. Afvoergoot met te verwijderen knock-out/voorvorming DN 100 - Ø 110 mm. Optioneel met geurafsluiter/bladvanger (3-delig), de buitenste ring op de afvoerbuis aanbrengen alvorens de goot met verwijderde voorvorming te plaatsen.

B. Horizontale aansluiting via:

Eindplaat met ingegoten uitloop DN 100 - Ø 110 mm, te plaatsen op gooteinde (uitzondering: Euroline 60, eindplaat met ingegoten uitloop DN 50 - Ø 50 mm).

C. Horizontale, dieperliggende aansluiting via:

Zandvanger met vuilvangemmer. Optioneel te voorzien van geurafsluiter.

Download de pdf

------------------

Download