Producten > Industrie-, utiliteitsbouw en openbare gebouwen > Vetafscheiders > Algemeen > Werking en gebruik
  WERKING EN GEBRUIK
Afvalwater van vetten en oliën ontdoen 


Een vetafscheider functioneert op een volledig gravitaire wijze volgens het principe van de zwaartekracht. Op basis van hun verschil in dichtheid met water en plantaardige en dierlijke vetten, zetten de zware bestanddelen zich af op de bodem van de afscheider (slibvangruimte). De lichte bestanddelen, zoals vetten en oliën, drijven op hun beurt aan het wateroppervlak (afscheidingsruimte). Het van vetten en slib ontdane afvalwater wordt afgeleid naar de riolering, al dan niet met behulp van een opvoerpomp.

De vetlaag en de sliblaag gaan aandikken, daarom dient de vetafscheider op regelmatige tijdstippen geledigd te worden met een speciale ledigingswagen, die de totale inhoud van de vetafscheider afvoert. De meeste vetafscheidingsinstallaties werken volgens dit principe van ‘volledige lediging’.

Dit type vetafscheider wordt hoofdzakelijk aangewend in algemene cateringfaciliteiten, slachterijen en grootkeukens van ziekenhuizen, scholen en bejaardentehuizen. Ze worden geplaatst in een vrije, lees bovengrondse, opstelling in een vorstvrije ruimte. De installatie-onderdelen zijn vervaardigd uit roestvrij staal 1.4571 (V4A) of polyethyleen (PE-HD).

De afscheider moet vóór de ingebruikname met water gevuld worden tot aan de overloop van de afloop. Bij de afvalverwijdering wordt de volledige inhoud in de ledigingswagen overgepompt. Naar gelang de uitvoering van de afscheider door het inbrengen van de zuigslang in de afscheider of door aansluiting van de zuigslang op een door de gebruiker geïnstalleerde, vaste ledigingsbuis. De pomp van de ledigingswagen pompt de inhoud dan op. Wij bieden optioneel ook een direct-ledigingsbuis met ledigingspomp op de afscheider. Er zijn naar keuze aldus diverse uitrustingsniveaus. ACO Passavant biedt immers complete, kwalitatieve systeemoplossingen. Zo kunnen de afscheiders bijvoorbeeld ook voorzien worden van een multi-directionele HD-orbitaalreinigingskop. Voor en tijdens het afvoerproces worden de vetlaag en de zware bestanddelen in de slibvang door de roterende hogedrukwaterstraal (175 bar) versnipperd, vermengd en pompklaar gehomogeniseerd. Vervolgens wordt de binnenruimte nogmaals gereinigd en de aanwezige hoeveelheid vuil water afgepompt. De afscheider moet nu opnieuw met water worden gevuld (tot hij overloopt in de afvoer) en is vervolgens wederom bedrijfsklaar. De reiniging onder hoge druk voorkomt dat men de toezichtsdeksels moet openen om de eventuele vetkorsten in de afscheider manueel te gaan breken. Enorm tijdsbesparend en geen geurhinder!

ACO Passavant biedt ook nog andere types van vetafscheiders. Met de Lipator®‚ en de geautomatiseerde versie Lipatomat®‚ worden de zware bestanddelen en de vetten afgevoerd naar gescheiden opvangvaten. Dit houdt in dat ledigingswagens overbodig zijn en dat er minder water verbruikt wordt. Het systeem vraagt wel een regelmatige lediging van de vaten. Hier spreken we van ‘selectieve lediging’. Dit zijn eveneens vrijstaande afscheiders uit roestvrij staal.
De vetafscheiders voor inbouw in de grond, uit polyethyleen (PE-HD) en gewapend beton met coating, vervolledigen ons gamma. Deze installaties dienen volledig geledigd te worden.


[ Home | Producten | Service | Contact | Ons bedrijf | Sitemap | ACO Groep ]

© ACO Passavant NV
 
Werking van vrijstaande vetafscheiders