Ons bedrijf > In beeld > Goede afwatering cruciaal voor zwembaden

 GOEDE AFWATERING CRUCIAAL VOOR ZWEMBADEN

'Kwaliteitsproducten zorgen voor duurzaamheid en gebruiksgemak'
Afwatering zwembad
Afwatering zwembad Afwatering zwembad
Afwatering zwembad

Zwembaden zijn in. Zowel in de private als in de publieke sector is er heel wat beweging te merken qua nieuwbouw en renovatie. De aanleg ervan vraagt heel wat voorbereiding en men dient rekening te houden met tal van omgevingsfactoren en de functionele en esthetische eisen van de bouwheer en gebruiker. Afwateringssystemen rondom het zwembad springen niet in het oog of ze leggen juist wel stijlaccenten. Functioneel zijn ze sowieso, als overloop voor het chloorhoudend zwembadwater of ter opvang van kuiswater en/of hemelwater komend van de verharding rondom. Ze garanderen een makkelijk onderhoud en bepalen mee de levenstermijn en het esthetisch uitzicht van het zwembad, de omliggende verharding, douches en kleedkamers. Inox is steevast het basismateriaal, we leggen je uit waarom …  

Afwerking inox

Inox als ideaal materiaal voor zwembaden
Inox of roestvrij staal (rvs) - eigenlijk is roestvast staal de correcte benaming - heeft een sterke resistentie tegen het chloorhoudend water van zwembaden. Bovendien is inox na glas het meest gladde materiaal, vuildeeltjes kunnen zich weinig of niet vasthechten. Het materiaal staat voor design en leent zich perfect voor tal van toepassingen in de bouw: trapleuningen, brievenbussen, keukens, … Leuk is dat het materiaal qua eindafwerking kan afgestemd worden op het gebruik, de toepassing en de wensen van bouwheer en architect. Zo is geglasparelstraald inox beter tegen krasjes en vingerafdrukken, elektrolytisch gepolijst inox heeft dan weer een glad oppervlak en glanst veel meer.
Bij de aanleg van zwembaden wordt inox steevast geprezen. De meerwaarde is overduidelijk, zeker in vergelijk met de goedkope en minder kleurvaste look van kunststof. Natuurlijk zijn er qua kwaliteit, en bijgevolg ook prijsmatig, diverse soorten inox. 

Voor zwembaden moet men evenwel kwaliteit laten primeren. Daarom kiest men best voor austhenitisch rvs, dat tevens de maatstaf is voor de voedingsindustrie. Naast chroom bevat deze soort nikkel, waardoor het goede corrosieve en mechanische eigenschappen heeft. Het is weinig magnetisch en op die manier makkelijk te onderscheiden van het minderwaardig ferritisch rvs. Doe zeker de test!

Buitenzwembad of binnenzwembad, een wereld van verschil
Spreekt men over een binnenzwembad, zoals de meeste publieke zwembaden, dan moet men met een austhenitisch rvs AISI 316 werken. Deze rvs-soort bevat naast chroom en nikkel 2 à 3 % molybdeen en is gestabiliseerd door titaan. Hierdoor heeft het een betere corrosieve weerstand dan AISI 304, in het bijzonder tegen chloriden. Chloordampen kunnen bij buitenzwembaden makkelijk verdampen, voor deze toepassingen wordt AISI 304 als ideaal aanzien. 

Afwatering zwembad Afwatering zwembad
Afwatering zwembad

Het afwateringssysteem op zich: punt- of lijnafwatering?
Net zo belangrijk als het materiaal is de vormgeving, de opbouw en de inbouw van het afwateringssysteem. Men kan kiezen voor puntafwatering, afwateren naar een punt via een afvoerput, of een lijnafwatering, lees afvoergoten vormen een gootlijn. Bij puntafwatering moet de vloeropbouw perfect in diamantstructuur gelegd worden, zijnde diverse punten waar steeds met 4 hellingen naartoe gewerkt wordt. Alleen op die manier voorkomt men plasvorming. Er kan natuurlijk ook geopteerd worden voor een lager liggende tegellijn die als open goot gaat fungeren, om de x aantal meter komt hierin een afvoerput. Vaak wordt een afvoergoot dan als beter alternatief aanzien. Men werkt slechts met 1 of 2 hellingen naar de gootlijn toe en men kan perfect een zwembad met een lijn omsluiten. Hoeken worden makkelijk overwonnen, ongeacht het gekozen systeem. Tegenwoordig zijn er zeer esthetische lijnafwateringssystemen, aan de oppervlakte is enkel een fijne sleuf zichtbaar en aldus geen ‘breed’ rooster. Toegangsluiken houden het geheel perfect onderhoudsvriendelijk. 

Afwatering binnenzwembad
Afwatering zwembad Afwatering zwembad
Afwatering zwembad

Ondergrondse afvoer en aansluiting
Dienstdoend als overloop wordt het zwembadwater langs de gootlijn via één of meerdere uitlopen naar de filter geleid. Bij een buitenzwembad voorkomt men op die manier ook dat regenwater, komend van een naastliggend bloemperk, het zwembadwater gaat vervuilen. Koppel goten in omliggende verhardingen die frequent gereinigd worden met detergenten dan weer aan op de grijswaterriolering. Op buitenlocaties waar enkel regenwater opgevangen wordt, legt men een aansluiting naar de waterput voor hergebruik van het water. Toch steeds oppassen dat er geen schadelijke en vervuilende vloeistoffen op deze af te wateren oppervlakten komen. Morsen met olie van de grasmaaier is al voldoende. In publiek toegankelijke zones is zo’n aansluiting al zeker niet aan te raden ...

Verstoppingen en geurhinder voorkomen, hygiëne en onderhoudsgemak bevorderen
Lijnafwatering, een gootlijn aan de oppervlakte, sluit verstoppingen en bijgevolg veel breekwerk uit. Bij puntafwatering is er immers per punt een ondergrondse aansluiting, wat leidt tot een uitgebreid buizenstelsel. Stel je eens voor dat hierin een verstopping optreedt. Wie aldus voor vloerafvoerputten kiest in en rond publieke douches en zwembaden, neemt er logischerwijze met verschroefde roosters. Men wil voorkomen dat roosters verdwijnen en dat er grote elementen in de afvoer komen. Vandalisme treedt hier trouwens frequent op. In residentiële omgevingen opteert men naar onderhoudsgemak voor snel verwijderbare roosters. Zorg ervoor dat de vloerafvoerputten sowieso voorzien zijn van een voldoende hoog waterslot ten einde geurhinder tegen te gaan. Zeker op plaatsen waar er geen constante toevloed van water is om het slot te vullen. Bij de nieuwste generatie ACO inox afvoerputten staat er trouwens enkel water in het uitneembaar waterslot. Het lichaam staat volledig droog en is zonder lasnaden in één stuk diepgetrokken, positief naar hygiëne. Een kwaliteitsvolle afvoerput - ook als deze als onderliggend putlichaam een inox gootlijn met de riolering verbindt - heeft altijd een zeer toegankelijk lichaam en moet, al dan niet optioneel, voorzien kunnen worden van een vuilvangunit. Zodoende zijn haren, vuil- en stofdeeltjes makkelijk te verwijderen. Onderschat het aantal stofdeeltjes dat vrijkomt in de kleedkamers van een publiek zwembad niet!

Afvoerput uit inox Afvoerput uit inox ingebouwd
Close-up randafwerking

Randafwerking voor aansluiting verharding
Zowel de inox afvoerputten als de inox afvoergoten zijn verkijgbaar met randafwerkingen op maat van de gekozen bevloering. Zo bekomt men steeds een vloeistofdichte en duurzame aanwerking. Welke toepassing er ook gekozen wordt, let er steeds op dat de aansluitende tegels of de gegoten bevloering steeds hoger dan de aansluitrand van het afwateringssysteem komen te liggen. Alleen op die manier kan water efficiënt afgevoerd worden, zonder plasvorming. Klinkt logisch, de praktijk toont aan dat deze tip soms geen kwaad kan.

 Close-up randafwerking Afvoerput uit inox
Afvoerput uit inox ingebouwd

Afwatering volledig in inox of niet?
ACO produceert afvoerputten en afvoergoten volledig geproduceerd uit inox, op maat volgens de contouren en de grootte van het zwembad. Zeker voor binnenzwembaden wordt zo’n overloopsysteem aangeraden. Heb je een buitenzwembad en komt zo’n overloop volledig uit inox te duur uit? Kies dan voor een modulair op te bouwen gootlijn of afvoerputten waarvan de onderbouw uit een ander en ‘iets goedkoper’ materiaal gemaakt is. Deze materialen moeten natuurlijk voldoende chemisch resistent zijn, bijvoorbeeld polyesterbeton. Alleen de bovenste, zichtbare onderdelen zijn dan in inox. Het aanbod ACO tuingoten met inox rooster of fijne inloopsleuf is hiervoor geschikt.


[ Home | Producten | Service | Contact | Ons bedrijf | Sitemap | ACO Groep ]

© ACO Passavant NV
 
Gebruikte producten uit inox
 Vloerafvoerputten

 Roosterkanalen

 Sleufkanalen
Gebruikte producten uit inox en polyesterbeton
 Homeline inox en Euroline inox