Totaaloplossingen voor tuin, terras en oprit

Introductie

Terras voordeur ACO GardenDe tuin groeide uit tot een idyllische omgeving waar we ontstressen na de zware dagtaken. We zien het als een verlengstuk van de living, liefst met zo weinig mogelijk onderhoud. Deze evolutie geeft aan waarom afvoergoten een begrip werden bij de aanleg van de buitenverharding. Ze vangen niet alleen hemelwater op, het terras reinigen wordt kinderspel met een eenvoudige aftrekker.

Aanvankelijk werd de vraag beantwoord met geulen met een traditioneel rooster uit verzinkt staal of een klassiek rooster uit gietijzer. Vandaag is er een aanbod naar ieders wens en op maat van de toepassing. In de tuin- en landschapsarchitectuur zien we ze meer en meer voorgeschreven als stijlvol overgangselement tussen de diverse bestratingen die de moderne tuin aankleden: blauwe hardsteen, graniet, kleiklinkers, dolomiet, grind, ... Duik mee in ons verhaal!

Traditioneel en toch uniek

Euroline galva ingebouwd.jpg

Onder traditioneel brengt ACO de Euroline afvoergoot met roosters in materialen die onlosmakelijk verbonden zijn aan het woord afwatering: verzinkt staal en gietijzer. ACO heeft de designs weliswaar gemoderniseerd en zodoende vormt het strakke gegalvaniseerd rooster ook de basis voor het gecoate aanbod (zie Euroline Antraciet & Harmony). Naar belastingsklasse is dit rooster op het gootelement genormeerd voor klasse A 15 kN. Ideaal voor gebruik in terrassen en groenzones, al laat deze belastingklasse ook het stapvoets verkeer van een personenwagen toe. Het kan geïntegreerd worden in de oprit, best iets verzonken voor de dorpel van de garage. Met het gietijzeren rooster, die andere klassieker, gaat de belastingsklasse van de Euroline goot naar B 125 kN, de norm voor parkings en plaatsen toegankelijk voor personenwagens aan matige snelheid. Dit rooster kreeg evenzeer een mooi hedendaags design mee. Gietijzer heeft wel een specifieke eigenschap, er komt een oxidatielaag op het oppervlak van de niet bereden delen. Al is dat juist leuk in een meer rustieke omgeving of zelfs gewenst in combinatie met andere architecturale accenten, zoals muren in cortenstaal.

Trendy? Antraciet & inox

Euroline Antraciet afvoergoten

In het trendy aanbod positioneert ACO de Euroline met het traditioneel gegalvaniseerd rooster in een gecoat kleedje. De hoogwaardige antraciet poederlak coating, met een lichte pixel erin, accentueert de moderne vormgeving van de gegalvaniseerde roosters. Ze bieden een meerwaarde voor elk tuinontwerp. Centraal in de verharding doorbreken ze een eentonig tegelpatroon of ze maken een stijlvolle overgang tussen terras en gazon.

Afvoergeul uit inox

 De luxe-coating is zo samengesteld dat je er minder snel vuil of bijvoorbeeld vuile voeten op ziet, wat een standaard donkere of zwarte kleur niet kan garanderen. 

En ‘last but not least’ ... Het inox lengtestaafrooster is de absolute eyecatcher! De foto van de Euroline Inox behoeft eigenlijk geen extra commentaar ... Pure klasse!

RAL-kleur naar keuze zorgt voor harmonie

Euroline Harmony afvoergoot in RAL-kleur naar keuze

In navolging van de roosters met de antraciete luxe-coating biedt ACO in de Euroline 100 afvoergoten de Harmony-reeks aan. Deze kwaliteitsvol gepoederlakte designroosters integreren zich harmonieus in de buitenverharding van de woning en gaan hand in hand met de kleur van het buitenschrijnwerk. Waarom brengt ACO deze innovatie? Vroeger werden gootlijnen altijd weg van het huis gelegd, in een verharding die naar de tuin afhelt. Vandaag zien we echter dat meer en meer gootlijnen naar de woning toe worden gelegd. Dit komt door de trend van vervlakking tussen huis en tuin, waarbij de binnen gewoon drempelloos doorloopt in de buiten. Voor de opvang van de slagregen legt men dus goten met kleurenroosters tegen de gevel en/of het buitenschrijnwerk. 7 RAL-kleuren zijn direct uit stock leverbaar. We bieden ze met of zonder goot aan, dit zowel in het gegalvaniseerd als het gietijzeren roosterdesign. Men kan immers een gootlijn in een nieuw aan te leggen terras willen plaatsen of enkel een rooster uit ons traditioneel aanbod willen vervangen door een kleurenrooster.

Sleufgoten 

DIscrete afvoergoot Euroline Discreet

Verkies je eerder een discrete afwatering zonder zichtbare roosters, dan bieden sleufgoten de oplossing! De Euroline goten garanderen opnieuw een stabiele onderbouw. De Discreet opzetstukken geven dan weer vorm aan de visueel verfijnde inloopsleuf. Dankzij uitgekiende productieprocessen kan ACO deze Discreet standaard in inox aanbieden, levenslange topkwaliteit aan een betaalbare prijs. Toegangsluiken houden het geheel perfect onderhoudsvriendelijk. Een perfecte inbouw tegen glasgevels, dorpels, muren of de rand van een (bestaand) terras is mogelijk. De discrete afvoergoten zijn zelfs te gebruiken voor de dorpel van de garage of ze doen dienst als overloop van het buitenzwembad.

Functioneel

Functionele afvoergoten

In 90 % van de tuinen voert de Euroline familie afvoergoten het water van de verharding af. Alleen vragen sommige tuinen extra functionaliteiten, zoals een hogere belastingsklasse, roosters met een grotere inloopcapaciteit, afvoergoten met een ingebouwde helling, ... Zo biedt de Large afvoergoot de oplossing voor de ondergrondse garage van een woning. Bij een hevige regenbui wordt de waterstroom, komend van de verharde helling, efficiënt opgevangen en afgevoerd. En al kan je er het kuiswater van de garagevloer in afvoeren, dat is het nut van de meeste Euroline afvoergoten die we voor de garagepoort zien liggen, het aanbod ‘functionele goten’ heeft naar gebruik een meer directe link met de opvang van hemelwater. De Gala-G100 goot staat voor een goede afvoercapaciteit dankzij een in de gootlijn ingebouwde helling. Op die Gala-G100 kan je meerdere roostertypes voorzien, alsook Homeline opzetstukken plaatsen. Voor de afwatering van grotere oppervlakten garandeert de brede sleuf een grote inloopcapaciteit in combinatie met een discrete aanblik. Homeline is ook genormeerd voor een zwaardere belasting dan de Euroline Discreet, de discrete standaard voor terrasafwatering. Voor de hoogste belasting in het tuinaanbod kom je uit bij de Multidrain, je kan gerust met een vrachtwagen over de gietijzeren roosters klasse D 400 kN. Elk product binnen het functionele aanbod biedt een brede waaier aan specificaties met bijhorende voordelen. Er is ook aandacht voor esthetiek, daar antraciet ook hier intrede deed ... 

Vloerafvoerputjes met hetzelfde rooster- of sleufdesign

Iedereen heeft wel een kraantje aan de achterdeur. Het is praktisch er een afvoerputje onder te plaatsen, zo kan men er snel een emmer afvalwater in kwijt. Voorheen werd er een lelijk, weinig duurzaam PVC-putje geplaatst. Toch zonde als er dan een dure, mooie blauwe hardsteen naast ligt. Vandaag biedt ACO een kwaliteitsvolle range afvoerputten, met roosterdesigns en kleuraccenten die terug te vinden zijn bij de afvoergoten.

Zo heeft de Bluestone vloerafvoerput, met betegelbaar deksel, een omlopende sleuf die dezelfde discrete aanblik biedt als de sleufgoten. De Gallo afvoerput is dan weer verkrijgbaar met een inox lengtestaafrooster of een verzinkt rooster, al dan niet antraciet gepoederlakt. Een ander praktisch concept is de afwaterende vloerbak met inliggende voetmat, vuil blijft buitenshuis en kuiswater van binnen wordt handig afgevoerd. Het is duidelijk, deze zomer geniet men nog meer van tuin en terras!

Slim omgaan met regenwater op de meest praktische manier

En ACO Garden biedt nog veel meer dan afvoergoten en afvoerputten ... Het merk staat voor totaaloplossingen voor tuin, terras en oprit inzake waterbeheer. Onderhoud en kuisgemak zijn een rode draad in het verhaal, al is ACO met oog voor de klimaatverandering ook de voortrekker in het slim omgaan met regenwater. 


In steun van de overheid promoten wij de aanleg van infiltratieblokken en -kratten die op maat van de tuin ontwikkeld werden. Het regenwater komend van de gootlijnen in het terras en andere, grote verharde oppervlakten wordt bijgevolg veilig ondergronds in de eigen tuin opgevangen. Het infiltreert er ter plaatse en ontlast bijgevolg de riolering. Geen probleem als er wat verdund kuiswater in de systemen komt. Zwaar vervuilde activiteiten horen op die verharding niet thuis, maar we spreken hier tenslotte over de tuintoepassing ... Ook de overloop van de regenwaterput gaat naar zo’n infiltratiesysteem. Dit water komt dan van het dak en men stimuleert eerst het hergebruik ervan via de waterput. Voor boven die waterput hebben we dan weer esthetische tegeldeksels en klinkerdeksels. Ze vormen een meerwaarde in elke verharde oppervlakte van de in kamers of zones ingerichte tuin. Maak niet uit of het nu een zone is in kleiklinker, gegoten beton of graniet. Voor de zones met een waterdoorlatende verharding belooft ACO jou alvast een vaste voet op grind dankzij de grindstabilisatiematten. En dankzij de grasdallen bekom je een extra parkeerplaats in het grasperk voor het huis. Handig in de vele gemeenten die niet toelaten dat de voortuin naast de oprit beklinkerd of betegeld wordt. ACO brengt functionaliteit en esthetische harmonie in de tuin. Laat je verleiden door het aanbod!

© ACO Passavant NV  

Concept & Content: Raphaël Van Overstraeten
Graphics: Bart Van Roy

 De inhoud van deze website is auteursrechtelijk beschermd. Teksten en illustraties mogen niet worden gekopieerd, gewijzigd of verspreid zonder een voorafgaande schriftelijke toestemming van ACO.

Waar ACO Garden producten kopen?