Ons bedrijf > In beeld > Afwatering en designverlichting in harmonie
  AFWATERING EN DESIGNVERLICHTING IN HARMONIE
Een trendy sleufafwatering met geïntegreerde LED-verlichting in de buitenverharding  

Sfeer en veiligheidsgevoel verhogen!
Zo'n 10 jaar geleden bracht ACO België de afvoergoten met sleuf op de markt, dit principe van oppervlaktewater afvoeren naar een sleuf in plaats van naar een rooster wordt inmiddels mondiaal toegepast. Het esthetisch karakter brengt een meerwaarde voor ieders tuin en voor publieke marktpleinen, winkelstraten, parken, ... Vandaag wordt de stijlvolle revolutie verdergezet met de unieke sleufafwatering met LED-verlichting! De designverlichting is niet alleen mooi, het kan worden gezien als een architectonisch stijlelement om de buitenomgeving van kantoorruimten, tuinen en andere landschappen een extra dimensie te geven. En niet onbelangrijk ... het veiligheidsgevoel wordt verhoogd! Wij nemen u mee naar het eerste project in Ertvelde.


Afwatering en designverlichting in harmonie
'Schoenmaker blijf bij uw leest' geldt in alle sectoren. Het unieke afwateringsconcept is dan ook een samenvloeiing van de know how van 2 bedrijven: ACO inzake afwatering en LED Technic inzake verlichting. De ideologie is: 'Op vele publieke plaatsen komt men beide elementen tegen, waarom niet één concept aanbieden dat beide elementen combineert?'. Alles kwam in een stroomversnelling na een onderhoud met de heer Michiel Verstraete van het studiebureau AIKO te Maldegem. Deze voorschrijver zag de voordelen in van het groeperen van 2 posten uit de buitenverharding - verlichting en afwatering - van het rust- en verzorgingstehuis Sint-Jozef te Ertvelde. Zo ook de voordelen naar inbouw en duurzaam gebruik. Een ononderbroken LED-verlichting in lijn is immers niet altijd even makkelijk in te bouwen in een verharding. De dragende ondergrond moet ervoor zorgen dat de designverlichting doorheen de jaren stevig op zijn plaats blijft zitten. Het is niet snel even vast te zetten in de stabilisé zoals een traditionele klinker of tegel. Bovendien vraagt de aard van de toepassing, lees marktpleinen en parkings met doorgang van vrachtwagens en autobussen, een goede verkeersbelasting. En wat met de kabels die de LED-staven verbinden en van stroom voorzien? Hoe kunnen die, ondanks dat ze de beschermingsklasse IP 67 dragen, zo stof- en vochtvrij mogelijk ingewerkt worden? Al die vraagstukken werden snel opgelost door de sleufafwatering van ACO als dragende structuur aan te wenden. De gootelementen uit chemisch resistent polyesterbeton en de opzetstukken met sleuf uit verzinkt staal of inox moeten natuurlijk ook nog volgens bepaalde voorschriften ingebouwd worden, afhankelijk van de gekozen verharding en de verkeersbelasting. De LED-verlichting van 3 cm breed zit evenwel stevig ingewerkt in het speciaal ontwikkeld opzetstuk, mooi in lijn met de sleuf die de afwatering verzorgt. Indien nodig zijn de verbindingskabels, die onder de LED-staven en hoog boven de gootbodem in het opzetstuk liggen, steeds inspecteerbaar. De LED-verlichting is verkrijgbaar in 7 kleuren: rood, geel, groen, blauw, koud wit, warm wit en een 'regenboog'-variant met wisselende kleureffecten.


Rondom het rust- en verzorgingstehuis
Het nieuwe rust- en verzorgingstehuis Sint-Jozef in Ertvelde heeft een grote voortuin die werd ingericht met oog voor bepaalde criteria. Vooreerst moeten de verharde oppervlakten efficiënt en discreet afgewaterd worden. Er is heel wat beweging en het is ondenkbaar dat de bewoners en hun bezoekers zich langs de plassen moeten wringen om de ingang van het verblijf of de cafetaria te bereiken. De combinatie met de verlichting ligt ook voor de hand. De stijlvolle lichtaccenten in lijn, met keuze voor koud wit, geven een extra 'cachet' aan het moderne gebouw en nodigen uit voor vele avondwandelingen in een gezellig en veiligheidsverhogend kader.

De aannemer René Claeys, in opdracht van hoofdaannemer Wyckaert, legde in totaal 88 meter, opgedeeld in 2 gootlijnen die mekaar kruisen. Zo creëerde de architect een extra stijlelement in de oppervlakte. Op dit 'kruispunt' en op enkele andere punten werden discrete inspectieluiken voorzien om de goten makkelijk te kunnen reinigen en een snelle toegang tot de kabels te hebben. Hoewel er ook een lichtere variant bestaat, klasse B 125 kN voor tuinprojecten, voetgangerszones en toepassingen waar enkel wagens rijden, werd de uitvoering met een belastingsklasse D 400 kN voorgeschreven. Het opzetstuk uit verzinkt staal is zwaarder uitgevoerd en zo kunnen vracht- en bestelwagens van leveranciers van het rust- en verzorgingstehuis de oprit zonder problemen aansnijden. De vrije sleufhoogte van het opzetstuk bedraagt 10 cm, zodat de in dit project gebruikte hogere klinkers en de lagere tegels perfect tegen de sleuf gelegd konden worden zonder veel slijpwerk.

Geen elektricien nodig
De voedingen en de transformatoren werden vrijstaand binnenshuis geplaatst. Ze krijgen zodoende de nodige verluchting en van buitenaf hebben derden geen toegang tot de bediening van het concept dat via een schakelaar geactiveerd wordt. Indien gewenst zou de bediening natuurlijk ook geautomatiseerd kunnen worden via een timer of een sensor die de lichtgraad van buiten vaststelt.
Voor wie kiest voor de standaard uitvoering is er sowieso nog een voordeel. De splitterkabels die de LED-staven meter per meter vloeistofdicht verbinden, alsook met de transformator, kunnen makkelijk door een leek aangesloten worden. Er is absoluut geen elektricien nodig voor het koppelen van de M8-sensorverbindingen, wederom een groot voordeel naar plaatsing. Op één transformator, werkend op veiligheidsspanning (24 V/DC), kunnen 20 meter LED-staven aangesloten worden.

Duurzaam
En wat naar duurzaamheid? De LED's hebben een levensduur van ongeveer 100.000 'lichtgevende' uren. De LED-staven kunnen dan vrij snel vervangen worden zonder de dragende structuur te moeten uitbreken. Kwaliteit staat voorop!


[ Home | Producten | Service | Contact | Ons bedrijf | Sitemap | ACO Groep ]

© ACO Passavant NV
 
Gebruikte producten
Met belastingsklasse B 125 kN: Homeline Led

Met belastingsklasse D 400 kN:  Sideline Led